KAHRAMANMARAŞ - SEBAHAT HANIM’IN MUTFAĞI ATMALI SULUSU

KAHRAMANMARAŞ - SEBAHAT HANIM’IN MUTFAĞI ATMALI SULUSU

Malzemeler:
350 gr. kuşbaşı kuzu eti
1 ½ kg. süzme yoğurt
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 kase doğranmış mantar
1 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı un
2-3 adet tane karabiber
2 adet kakule
2 adet defne yaprağı
1 tutam biberiye

Köfte harcı için:
300 gr çiğ köftelik dana kıyma
3 ½ bardak köftelik bulgur
1 su bardağı kavrulmamış değirmen bulguru
1 orta boy kuru soğan
4 tatlı kaşığı kırmızı biber
2 tatlı kaşığı reyhan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Sosu için:
2 yemek kaşığı nane
Keçi yağı veya tereyağı

Yapılışı: Kuşbaşı kuzu etleri köpüğü çıkana kadar düdüklü tencerenin kapağı açık şekilde kaynamaya bırakılır. Kaynayınca çıkan köpüğü alınır. Tül gibi ince bir bezin içine kakule, biberiye, tane karabiber ve defne yaprağı konulur ve bez bağlanarak baharat bohçası yapılır. Kaynayan etin içine atılır. Tencereye soyulmuş kuru soğan ve 1 çay kaşığı kırmızı biber de eklenir ve kapağı kapatılarak 15 dakika düdüklü tencerede pişirilir. Bu arada süzme yoğurt hazırlanır. 3 kg. yoğurdun içine 2 tatlı kaşığı tuz eklenir. Üzerine ince bir bez gerilmiş kabın içine dökülür ve yoğurdun bezden kaba süzülmesi sağlanır. Süzüldükten sonra 1 ½ kg kadar yoğurt yemeğimizde kullanılmaya hazırdır. Geniş bir tepsiye köftelik bulgur koyulur. İçine kırmızıbiber, karabiber , tuz, küçük küçük doğranmış soğan ve çiğ köftelik dana kıyma eklenir ve biraz yoğrulur. Yoğrulan kıyma harcı kıyma makinesinden 2 defa çektirilir. Çekilen kıyma harcının içine ıslatılmış değirmen bulguru konulur ve çiğ köfte gibi iyice yoğrulur. Kıymadan nohut büyüklüğünde küçük köfte topları hazırlanır. Düdüklü tencerenin içinden baharat bohçası ve soğan çıkarılır ve köfte topları eklenir. Haşlanmış nohutlar da tencereye ilave edilir. Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı keçi yağı veya tereyağında, doğranmış mantarlar kavrulur. Kavrulan mantarlar
da düdüklü tenceredeki malzemelere eklenir. Bu arada süzülmüş olan yoğurt bezin üzerinden sıyrılarak ayrı bir tencereye alınır ve üzerine 3 yemek kaşığı un ile 1 yumurta kırılır, yemeğin suyundan 2 kepçe eklenir ve blender veya çırpma teli
yardımıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırılır. Ocakta kaynatılır.
Kaynayan yoğurt yemeğe eklenir ve karıştırılır. Yemeğin üzerine eklemek için tereyağına nane eklenerek eritilir ve sos hazırlanır. Sosu da yemeğin üzerine dökülür. Atmalı Sulusu Servise hazırdır.



0 yorum:

Yorum Gönder