Tokat'ın yöresel yemeği Barbunyalı Yaprak Sarma yemeğinin tarifi Mutfağım
Malzemeler:
1 kase barbunya,
1 kg kuzu eti (kuzunun ön bacağından),
1 kase buğday,
3 adet kuru soğan,
Yarım demet maydanoz,
Yarım demet dereotu,
1 yemek kaşığı nane,
1 yemek kaşığı reyhan,
1 yemek kaşığı pul biber,
Karabiber,
Domates salçası,
Biber salçası,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 buçuk yemek kaşığı tereyağı
Sosu için:
2 adet kuru soğan,
Yemek kaşığı domates salçası,
1 yemek kaşığı biber salçası,
1 tatlı kaşığı pul biber,
1 buçuk yemek kaşığı tereyağı,
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Asma yaprakları tuzunun çıkması için sıcak suda bekletilir. İç harcı için buğday yıkanıp ayrı bir kaba alınır. Üzerine domates ve biber salçası, ince ince kıyılan maydonoz, dereotu, nane, reyhan, pulbiber, karabiber, zeytinyağı, tereyağı ve biraz sıcak su eklenir. Önceden haşlanan barbunyalar ve küp küp doğranan soğan da eklenerek özdeşleşene kadar güzelce karıştırılır. Harca buğdayın şişmesi ve tereyağının donmaması için bir kase kadar sıcak su eklenir.
Orta boy bir tencerenin tabanına bir kat yaprak serilir ve etler yerleştirilir. Sıcak suda bekleyen asma yaprakları bir kez daha sudan geçirilir. Her sarmanın içinde 1 tane barbunya olacak şekilde harç alınıp yaprağa yerleştirilir ve sarılır. Tüm yapraklar sarıldıktan sonra, salçalı soğanlı sos hazırlanır.
Sosun pişeceği tavaya soğanlar yemeklik doğranır ve üzerine tereyağı ve zeytinyağı eklenir. Soğanlar pembeleşince üzerine biber ve domates salçası, pul biber eklenip karıştırılır ve sarmaların üzerine dökülür. Biraz ılık su eklenip sarmaların üzerine bir tabak kapatılır ve kaynadıktan sonra tencere kısık ateşe alınarak pişirilir. Yapraklar piştiğinde ocaktan alınır. Barbunyalı Yaprak Sarma servise hazırdır.
0 yorum:
Yorum Gönder